Antiko obrada kamena

 

    

Obrada kamena antiko tehnologijom daje kamenu dekorativan izgled. Italijanski dizajner i arhitekta Đani Gaiti je pre 30-et godina došao na ideju da mašinski oponaša procese koji se sa stenskim materijalima dešavaju dok ih transportuje reka.

 

    U hidrodinamičkom transportu ivice komada stene se zaoble, a pojedini materijali se samoispoliraju i dobijaju topao dekorativni izgled. Isto se dešava sa arhitektonskim kamenom, geometrizovanih dimenzija ili komadima nakon mašinskog hidrodinamičkog tretmana, pri čemu kamen dobija arhaičan izgled. Italijani su ovu tehniku obrade nazvali „ANTIKO“.

 

    Kao i sve tehnološke novine koje dolaze u svetu kamena, a dolaze od italijanskih dizajnera, dalje su išle u obradi kamena pošto su koristili razne prirodne, a danas i sintetičke premaze, ekološki apsolutno bliske čoveku, koji istovremeno imaju funkciju zaštite, ali i dekorativnu konotaciju.

 

    CONTRACTOR DOO je osvojio tehnologiju antiko obrade i slogove bordura, slogove zidova i podova, i isporučuje zalepljene na mrežicu, što ubrzava montažu, a istovremeno smanjuje „uticaj“ majstora na slog i vreme montaže. Premazi kojima se povećava dekorativnost (nisu obavezni) su prema vašim željama od voskova, impregnacionih tečnosti do premaza koji daju efekat „mokrog“ kamena.

 

    Antiko obrada se najviše vrši sa sedimentnim materijalima, pre svega karbonatnog porekla. U svakom slučaju spremni smo da svaki zahtev dizajnera i arhitekti proverimo na našoj poluautomatskoj diskontinualnoj liniji i specijalnoj komori za sušenje.